Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sütik

 

KÓKUSZOS KEKSZTEKERCS

1/2 kiló darált keksz

1 ek kakaópor

15-20 dkg cukor

1 rumaroma

kevés tej

ezeket mind összegyúrni, kristálycukros deszkán kinyújtani.

Én, van, hogy kókuszreszeléket is szórok alá, mikor nyújtom.

Töltelék:

20 dkg Rámát

25 dkg porcukorral kikeverni,

20 dkg kókuszreszeléket hozzákeverni.

Ezt rákenni a kinyújtott kekszes "tésztára".

Összetekerni, kókuszreszelékkel beszórni. Összetekerésnél én széles késsel szoktam rajta segíteni, hogy ne törjön. Ebből az adagból kb 2 hosszú tekercs lesz.


KÓKUSZOS LINZERKOCKA/CSIKY

50 dkg liszt

20 dkg margarin

15 dkg porcukor

1 van.cukor

1 mokkáskanál szódabikarbóna

1 mokkáskanál fahéj

4 tojás sárgája

2 evőkanál kakaó

Töltelék

5 dkg margarin

15 dkg kókuszreszelék

10 dkg porcukor

1dl rum

6 tojás fehérje habja

Mindezeket összegyúrni tejföllel, 2 lapba nyújtjuk. Az alsót megkenjük pikáns (pl. ribizli) lekvárral.

A tölteléket összekeverjük, ráöntjük a lekváros lapra. Lefedjük a másik lappal. Sütjük.(sajnos a meglévő receptemben nincs meg, hogy hány fokon és meddig, én meg már régen csináltam)

Még forrón rákenjük, vagyis, azonnal ahogy kivettük a sütőből a 2 tojás sárgájából és 5 evőkanál porcukorból készült mázat, melyet jó habosra kevertünk előtte.

 Kép: Zanyiro

KÓKUSZOS RAFFAELLO SZELET

Tészta: 6 tojás fehérjét 25 dkg cukorral felverünk, majd hozzáadunk 10 dkg lisztet és 15 dkg kókuszt.

Kisebb, kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük.

Krém: 6 tojássárgáját 4 dl tejjel, 8 dkg cukorral és 1 cs vaníliás pudinggal felfőzünk. Ha kihűlt, összekeverjük 20 dkg margarin és 8 dkg cukor keverékével. A krémet a tésztára kenjük, tetejét kókusszal megszórjuk.


KÓKUSZOS SÜTEMÉNY/SITTY-SUTTY TUTIVOK

Hozzávalók: 20 dkg rétesliszt, 30 dkg porcukor, 2 doboz tejföl, 1 csomag sütőpor, 2 tojás, 10 dkg kókusz

Összeturmixolni, vajazott, lisztezett tepsiben vagy tortaformában kisütni. Tetejére csokimáz.

Csokimáz: Katica tortabevonót összetördelni, megolvasztani pici vízzel. Ha homogén, lezárni a gázt.

1 evőkanál vajjal kikeverni. Rákenni a kihűlt sütire.


KÓKUSZOS SZÍVEK/AGAPORNIS

H: Kb. 40 darabhoz (=1 nagy tepsinyi): fél narancs, 63g Rama, 63g liszt, 75g étkezési keményítő,

75g cukor, 100g kókuszreszelék (+ a szóráshoz), 1 tojás, 1 tojásfehérje, 88g porcukor, negyed citrom leve

A lisztet, a keményítőt, a cukrot, a kókuszreszeléket és egy csipet sót összekeverünk, hozzá az egész tojást, a narancs reszelt héját, az (olvasztott, majd lehűtött) Ramat, és 1 ek. vízzel összegyúrjuk.

Cipóvá formázva, kb. 2-3 órára a hűtőbe, tesszük. Tepsibe sütőpapírt teszünk, a sütőt 200 fokra előmelegítjük. A tésztát lisztezett deszkán kb. 3-4 mm vastagra, nyújtjuk, és szíveket (vagy más formát) szaggatunk ki belőle. A tepsire tesszük a szíveket, és kb. 13 perc alatt, megsütjük. Hagyjuk kihűlni.

A tojásfehérjét kemény habbá verjük, beletesszük a porcukrot és a citrom levét, keverjük. Megkenjük vele a szíveket, megszórjuk kókuszreszelékkel, és pár órán át, száradni hagyjuk.


KÓKUSZOS TEJSZÍNHABOS GYÜMÖLCSTORTA BEBE74

Tésztához: 3 tojás, 10 dkg puha margarin, 2 dl liszt, 1 dl cukor, fél teáskanál sütőpor

Krémhez: 3 dl tejszín, 1 habfixáló, 1 dl kókuszreszelék + tetszés szerinti gyümölcs (ez fagyasztott erdei vegyes) és a gyümölcshöz illő színű tortazselépor

A tojásokat szétválasztom, felverem a fehérjét 1 csipet sóval. A sárgákat a cukorral és a margarinnal habosra keverem. Ezután felváltva hozzákeverem a sütőporos lisztet és a felvert habot. (kis liszt aztán egy kis hab, hogy könnyű legyen keverni)

Kivajazok, kilisztezek 1 gyümitortaformát belesimítom a masszát (vékony lesz, de megnő) 180 fokra előmelegített sütőben sütöm (sajnos az időt nem mértem, színre ill. tűpróba alapján döntöttem el hogy ok kb 15-20 perc)

Közben zsiradék nélkül aranyszínűre pirítottam a kókuszreszeléket, gyorsan át kell önteni tányérba hűlni, mert a forró serpenyőtől is képes tovább pirulni.

Ha kihűlt a tészta és a kókusz is, felverem a tejszínhabot, jó keményre, közben beleszórom a habfixálót és 2 ek porcukrot, a legvégén hozzákeverem a kókuszt. Rákenem a tésztára, megszórom a gyümölccsel, és előírás szerint megcsinálom a zselatint (a gyümi levével), rácsorgatom.


KOLBÁSZOS KRUMPLITEKERCS/BOSZI1980

Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 2 tojás, 15 dkg liszt, 1tk só, 20 dkg debreceni vagy más kolbász, petrezselyem zöld, köménymag, 1 tojássárgája, a tepsi kikenéséhez vaj, tetejére reszelt sajt

Elkészítés:

Alaposan megmosott burgonyát enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük és kihűtjük. Meghámozzuk és összetörtjük krumplinyomón.

A tojásokat, a lisztet és a sót a burgonyával sima tésztává gyúrjuk össze. Tiszta konyharuhára rakjuk, s szögletes lappá nyújtjuk ki. A kolbász felszeleteljük, majd sűrűn kirakjuk a tésztalapon.

A petrezselymet finomra felaprítjuk, s a kolbászkarikákra szórjuk. Majd a konyharuha segítségével feltekerjük.

A tekercset kivajazott tepsibe rakjuk. Tetejét megkenjük tojássárgával. Előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük, majd megszórjuk reszelt sajttal, és további 5-10 percig sütjük még.


KRÉMES/ANGYIKA25

Tészta:

25 dkg liszt, 15 dkg margarint elmorzsolni, 1 tojás sárgája, 1 csipet só, 1 dl tejföl. Ezeket összegyúrni és 1 órát pihentetni. Két lapot sütünk belőle. Eléggé törik, miután kihűl, majd a krém puhítja meg.

Krém:

40 dkg cukor: ebből 9 kanállal 9 tojás fehérjébe, amit kemény habbá verünk. 1,8 l vízben megfőzni 6,5

csm vanília pudingot+ a maradék cukrot. A habot a még forró pudingba kell keverni. Egy hablapáttal a legegyszerűbb. Nem verjük, csak szépen kavargatjuk, alulról fölfelé lapátoljuk. Fontos, hogy még forró legyen a puding.

Nekem úgy sikerült megtölteni a lapok közét ezzel a krémmel, hogy karton lapból csináltam neki keretet, mert nagyon magas a krém.

A tepsi aljára leteszem az első lapot, csinálok egy kb. 10 cm magas keretet, de van, akinek gyárilag van ilyen fém kerete magas sütikhez. Én magam kreáltam egyet kb. két perc az egész. Asszem valamilyen irattartó volt. Aztán beleöntöm a keretben a krémet. Elegyengetem, és jöhet rá a fedőlap.

Másnap lehet szeletelni, mert nagyon szépen megázik tőle a tészta. Olyan az íze, mint a cukrászdainak. Fontos, hogy ne tejjel, hanem vízzel főzzük a pudingot, mert akkor marad jó kemény a habja, egy cukrász tanácsolta.


KUKUCSKÁLÓS TÚRÓS/MARGIT2

ÖSSZEGYÚRNI ÉS GOLYÓKAT FORMÁLNI AZ ALÁBBIBÓL:

12,5 dkg margarin

20 dkg. Rizsliszt, jó a sima is

3 evőkanál kakaó

15 dkg. cukor

2 egész tojás

1/2 csomag sütőpor

A golyókat kikent tepsibe, tesszük hézagosan.

Massza:

50 dkg. túró

25 dkg. porcukor

12,5 dkg. margarin

2 csomag vaníliás cukor

1 csomag vaníliás pudingpor

4 tojás sárgája

utoljára a 4 tojáshabbá vert fehérje,

Citromhéj

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük. A többi hozzávalót összevegyítjük, a tojáshabot lazán belekeverjük. A golyók közé öntjük. Közepes lángon 25-30 percig sütjük.


KÜLÖNLEGES DESSZERT TORTA

Hozzávalók a kávékrémhez:

5 tojássárgája, 40 g cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 5 evőkanál erős kávé, 1 üveg rumaroma, 250 g vaj,

75 g reszelt Toblerone csoki.

Kell még hozzá: 45 db babapiskóta, 125 ml sherry-brandy, lekapart és szeletekre tördelt Toblerone (a teljes tortához 3 kicsi csoki kell). A tálaláshoz tejszínhab.

A kávékrémhez a tojássárgáját a cukorral, a van. cukorral, kávéval és rumaromával vízfürdőben sűrű habosra keverjük, utána kihűtjük.

A vajat habosra keverjük, apránként bele a tojásmasszát, hozzáadni a reszelt csokit.

A babapiskótát brandyvel átitatjuk. Egy hosszúkás süteményestálra 3x4 babapiskótát -mint a piramis alját- teszünk, kávékrémmel megkenjük. Az egész torta tehát 3 babapiskótányi hosszú lesz. Ezután

3x3-at, majd ismét 3x3-at, majd 3x3-t és végül 3x1 darabot. Minden sort krémmel kenünk, végül a megmaradt krémmel bevonjuk az oldalát, megszórjuk Toblerone forgáccsal, a tetejét kirakjuk a széttördelt csokival.

KÜLÖNLEGES SÓS KIFLI/ORSA2

Hozzávalók:

70 dkg liszt, 2 dl joghurt, 2 dl tejföl, 2 dl tej, 1 púpos ek. só, 1 kk.cukor, 2 egész tojás, 5 dkg élesztő, 25 dkg margarin

Elkészítés: Az alapanyagokból tésztát gyúrunk. 8 részre osztjuk, és tányér nagyságúra (kb. 26-30 cm) kinyújtjuk. A puha margarint és a sót kikeverjük, hetet megkenünk, egymásra rakjuk, a nyolcadikkal beborítjuk. 20 percig pihentetjük, majd kinyújtjuk. 20 cikkre vágjuk a kört, és kiflikké sodorjuk. Kikent tepsibe rakjuk, négyet egy sorba, és két órát kelni hagyjuk. Tojássárgájával megkenjük esetleg reszelt sajttal, megszórjuk és 180 fokon aranysárgára, sütjük.

 


 

LÁBATLAN TYÚK

Hozzávalók: Túró 0.5 kg, tojás 4 db, cukor 1 ek., só 1 késh., liszt 0.5 kg, vaníliás cukor 2 kk.

Elkészítése: Fél kg túróhoz veszünk 4 tojás sárgáját, kevés sót, cukrot, 4 tojás kemény habját és fél kg lisztet. Ezekből középkeménységű tésztát készítünk. Kanállal forró zsírba szaggatjuk, majd vaníliás cukorral meghintjük.

LAJOS- SZELET

Tészta: 2 evőkanál kakaó, 2 evőkanál méz, 2 tojás, 5 dkg vaj, 20 dkg porcukor - ezt 5 percig gőz fölött főzzük. Majd teszünk bele 2 kávéskanál szódabikarbónát, s 50 dkg lisztet.

Ezt még melegen, gőz fölött összegyúrom, s 3 egyenlő részre osztom, s kinyújtom.(Amíg nyújtom az egyiket, addig a másik kettőt én a gőz fölött szoktam hagyni, hogy melegen legyen.) Gyorsan kell vele dolgozni, mert ha kihűl, akkor törik a tészta. Megsütjük a 3 lapot.

Krém: 2 csomag vanília puding, 2 csomag puncs puding. Szokás szerint elkészítjük, s hűlni hagyjuk.

Hűlés közben időnként megkeverni. Az a jó, ha nem nagyon folyik, csak ne legyen nagyon csomós.

(Ha mégis csomós, azokat szét lehet törni robotgéppel.)

Közben 25 dkg Ráma margarint, 20 dkg porcukorral kikeverni, csomómentesre, s megfelezni, majd a kihűlt, hideg pudingokhoz adni.

Ha kihűltek a lapok, s a krém is, akkor megkenjük az egyik lapot a vaníliás krémmel, rátesszük a másik lapot, arra rákenjük a puncsos krémet, s rátesszük a 3. lapot. Tetejére csokimázt kenünk.

Csokimáz: tortabevonó

LALA KIFLI/DONDENENE

H: 70 dkg liszt, 2 tojás, 1 kefir, 1 dl étolaj, 2 ek cukor, csipet só, 1dl tejben 5 dkg élesztőt, 1 mkanál cukorral. Kelt tésztát dagasztunk.

Ha megkelt, 4 részre osztod a tálban. 1 részt kiemelsz, kézzel még elfelezed, kinyújtod pizza formára és méretre, mindkettőt. Egyik lapot megkened a most leírt krémmel: 20 dkg Rámát kikeverünk 1 ek sóval, jó habosra, lágyra. Nem tévedés az evőkanál! A megkent lapot befedem a másikkal, majd 16 cikkre szaggatom, kiflire feltekerem. Így jársz el a megmaradt 3/4 tésztával. Vagyis 4 dupla "pizzából" összesen 64 kiflid lesz. Tojással megkened. Sajttal, köménnyel, szezámmal ízesíted, díszíted.


LÁNGOS

1 kg liszt, 1 csm élesztő, fél liter tej, 1 dl olaj, 5 szem közepes burgonya, 1 tk só, 3 tk cukor

A lisztben a sót, a főtt áttört burgonyát elmorzsoljuk. Egy dl langyos tejben az élesztőt felfuttatjuk egy kevéske cukorral. A maradék cukrot és tejet, olajat a liszthez adjuk és egy laza tésztát, gyúrunk belőle a felfuttatott élesztővel. Meleg helyen kelesztjük. kb. 1 cm-re, kinyújtjuk és kompótos tányérkával, vagy nagy pogácsaszaggatóval szaggatjuk. Kicsit széthúzogatjuk és bő, forró olajban sütjük.

LÉDÚS SÜTEMÉNY MEGGYEL/HUSTIA

1 üveg meggybefőtt

Tészta:

1 csésze = 150 ml

3 csésze liszt

1 cs. sütőpor

2 csésze cukor

1 kk. citromhéj

4 tojás

1 csésze olaj

1 csésze Fanta vad málna

A meggyet szűrőbe tesszük és lecsepegtetjük.

A tésztához valókat egy jól záródó edénybe tesszük és összerázzuk. Fakanállal elkeverjük.

Sütőtepsibe kenjük (11x30, kikent), a meggyet elosztjuk rajta.

Gázsütőben: előmelegítés nélkül, 2-3-as fokozat

Légkeveréses sütő: előmelegítés nélkül, kb. 160 °C

Sütési idő: kb. 50 perc

Én a meggylevet használtam hozzá, 40 perc alatt sült meg, csak azt rontottam el, hogy üveg tálban sütöttem és a közepe teteje kicsit folyós maradt.


LEGFINOMABB DIÓTORTA/SNONI

(Nagyi recept)

Hozzávalók:

4 tojás

200 g porcukor

100 g darás liszt

1/8 l tej

1/2 cs. sütőpor

100 g darált dió

A tojássárgáját és a porcukrot habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, a tejet meg a sütőport, és az egészet jól összekeverjük. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és a darált dióval apránként a tésztához vegyítjük. Könnyedén összekeverjük. Kikent, kilisztezett tortaformában, bemelegített sütőben (180 fokon kb. 40 percig) megsütjük a kihűlt tortát két lapra, vágjuk és megtöltjük. A tetejét is megkenjük krémmel, beszórjuk daráltdióval, és dióbéllel díszítjük.

Krém:

1/4 l tej

30 g darás liszt

1 cs. vaníliás cukor

1 tojás

180 g vaj

180 g porcukor

150 g darált dió

pici rum

A tejet, a lisztet, a vaníliás cukrot és a tojássárgáját jól kikeverjük, és gőz fölött sűrűre főzzük. Hűlni hagyjuk, időnként megkevergetjük. A vajat a porcukorral habosra keverjük, majd a darált dióval, rummal, s mindezt hozzáadjuk kihűlt péphez. Ezzel is jól elkeverjük, majd a keményre felvert tojáshabot belekeverjük.

Megjegyzés: A tésztába én belecsempésztem egy csomag Orange-Back-ot is (vagyis olyan, mintha narancshéjat reszeltem volna bele). A krémbe, pedig kevesebb cukrot tettem, mert nem szeretem, ha nagyon édes. Ja, és a krém főzött részébe még azon melegében belekevertem a felvert habot!


LEKVÁROS V. MEGGYES MUFFIN

4 egész tojás+1 pohár joghurt+1 pohár olaj+2 pohár cukor+3 pohár liszt bele egy csomag sütőpor+ 1 csomag vaníliás cukor. Végén a tetejére meggy vagy lekvár

LILI KIFLI

25 dkg margarin, 25 dkg liszt, 25 dkg túró, csipet só, fél sütőpor.

Fentieket összegyúrni, formázni, tölteni /tetszés szerint/, pl. dióval. Előmelegített sütőben sütni.

LINZER ÉS ISLER RECEPTJE/ANGYIKA25

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 15 dkg zsír, 20 dkg cukor, 1 tejföl, 1 db tojás, 1 csm sütőpor

Linzernek: nagyobb karikákat + lyukas közepű párokat hozzá. Megsütni, lekvárral tölteni

Islernek: Kisebb karikákat szaggatni, megsütni, lekvárral megkenni. Kicsit hagyni, hogy ne csússzon szét.

1 tábla étcsokit 5 dkg meleg margarinnal és kevés olajjal felolvasztani és az islereket belemártani. Én fogvájót szúrtam az összeragasztott islerek aljába és úgy mártottam bele a csokiba.

Színes kókuszreszivel díszíthetjük.

A linzert hígabb baracklekvárral ragasztottam össze. Az islert, pedig sűrű sütőlekvárral.


LÚDLÁBTORTA/HUSTIA

Tésztához:

3 tojás,

3 evőkanál cukor,

1 evőkanál kakaó,

3 evőkanál finomliszt

Töltelékhez: 40 dkg meggybefőtt

Krémhez:

3 dl tej,

1 cs. csokipuding,

3 evőkanál cukor,

20 dkg vaj,

10 dkg keserű csokoládé

Bevonáshoz: 20 dkg étcsokoládé

Elkészítés: A tojások sárgáját egy evőkanál cukorral habosra keverjük. A fehérjét a többi cukorral kemény habbá verjük. A két masszát összekeverjük, közben a kakaós lisztet apránként hozzáöntjük.

Egy 24 cm átmérőjű tortaformát sütőpapírral kibélelünk. A masszát rákenjük, s közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük. /18-20 perc a sütés ideje / a papírt még melegen levesszük. Sült oldalával felfelé fordítva a formába helyezzük. A meggybefőttet kimagozzuk, lecsöpögtetjük. A pudingot az utasításnak megfelelően megfőzzük, majd hagyjuk kihűlni. A vajat habosra keverjük, s a csokoládépudingot apránként hozzákeverjük. A fölolvasztott csokoládét a krémbe csorgatjuk, és kétharmad részét a tésztára kenjük. A meggyet körben rárakjuk, s a megmaradt krémet rákenjük. Hűtőszekrényben legalább 2 órát hűtjük. Ezután a tetejét és az oldalát olvasztott csokoládéval bevonjuk. Ha megdermedt fél meggyszemekkel díszítjük.