Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Házi állatok

Háziállatok
 

A leggyakoribb háziállatok a kutya és a macska. Kutyából és macskából is több fajta létezik, például magyar kutyafajták a kuvasz, a komondor, a puli, az erdélyi kopó vagy a simaszőrű magyar vizsla.

Puli
 

A lakásban is tarthatunk különböző háziállatokat – bár ezeket inkább díszállatoknak hívjuk – kisemlősöket és díszmadarakat. A kisemlősök ketrecben vagy terráriumban laknak. Ilyen kisemlősök a tengerimalac, a hörcsög, törpenyulak, különböző egérfajok stb. Mostanában nagyon kedvelt háziállat a vadászgörény. Ez egy ragadozó állat, és nem kell ketrecbe tenni, csak egy almot szoktak neki kialakítani. Díszmadarak a papagájok és pintyek. Akváriumban lehet halakat tartani, terráriumban pedig különböző kígyó fajokat, teknősöket, és ízeltlábúakat, pl. pókot.

A ház körüli háziállatokat általában valamilyen hasznos tulajdonságuk miatt tartják, ezért hívják ezeket haszonállatoknak is. Például a tehén tejet ad, a tyúkok tojást tojnak, a lovon lehet utazni…
 

A baromfi a háztáji szárnyasokat jelenti: tyúk, gyöngytyúk, lúd, kacsa, pulyka, galamb. A „fiú tyúk” a kakas, a „kicsi tyúkok” a csibék, amik később csirkék lesznek, ha megnőnek. A fiú lúd a gúnár, a lány a liba, a fiú kacsa a gácsér. Általában a húsáért tartják a házinyulat.

A ház körüli nagyemlősök a ló, a szarvasmarha, a szamár, a kecske, a birka és a sertés. A lenti táblázatban olvasható, hogy ezeket az állatokat hogyan szokták még hívni. Az öszvér az az állat, aminek az egyik szülője ló, a másik pedig szamár, vagyis az öszvér egy keverék faj, és ezért nem születhet utódja. Ritka magyar fajták a magyar szürke marha, a hortobágyi racka juh, a mangalica sertés és a lovak közül a lipicai, a mezőhegyesi és kisbéri félvér.


 
Hím Nőstény Fiatal Csoport
csődör, mén kanca csikó ménes
szamár csődör kanca csikó
 
szarvasmarha bika tehén, üsző boci, borjú csorda, gulya
kecske bak ünő kecskegida nyáj
birka kos anyajuh bárány, bari nyáj
sertés kan koca malac, süldő konda
kutya kan szuka kölyök
 
macska kandúr
 
cica

 

Milyen házi állat való a gyerkőcöknek?

 

 

 

Azon gondolkodtok, hogy végre kap a gyerek valamilyen állatot? Segítünk dönteni, hogy korosztályának melyik állatka felel meg, mit tud szeretgetni, mitől nem fog félni…

A gyerekek alapvetően nem tudnak/szoktak gondoskodni a háziállatokról, vagy nem tudják kezelni őket. Ezért, ha állatot viszel a családi otthonba, mindenképp felügyelned kell, ahogy fokozatosan megismerik egymást.

Totyogó babák
A totyogó babák kíváncsiak, szopogatni, harapdálni fogják az állat bundáját, végtagjait és füleit, hogy kapcsolatot teremtsenek vele. Megható látvány, ám sem a babának, sem az állatnak nem jó. A házikedvenc persze elmenekülhet. Légy mindig jelen amikor együtt vannak, és persze arra is ügyelned kell, hogy babád ne kóstolja meg a cica, kutya ételét, ne borítsa ki a vizét. Ha halakat vettél, tartsd távol az apró kezeket az akváriumtól, és a hozzá tartozó elektromos készülékek drótjaitól.

3-5 év
Ebben a korban ismerkednek a gyerekek az empátiával, alakítanak újfajta kapcsolatokat. Ideális állat a tengerimalac. Szeret kézben lenni, ritkán harap, fülyül amikor izgatott vagy boldog, a gyerekek nagy örömére. A kicsik segíthetnek feltölteni a vizespalackot és az etetőt.

5-10 év
Ebben a korban még nem bízhatjuk a rendszeres és önálló gondozást a gyerekre. Kísérjük figyelemmel a kisállat ellátását, mint például a ketrec tisztítását, az etetést, és az itató feltöltését. Jó lehetőség a gyereknek megtanulni a higiéniás szokásokat, előírásokat.

10-13 év
A kiskamasz gyerekek nagyon érdeklődnek állatok iránt, és hogy képesek-e nevelni, ellátni őket. Választhatunk például kutyát, macskát, nyulat, csincsillát…, hiszen a srácok a sétáltatástól a ketrec takarításig, mindent képesek megoldani a kisállat körül. Bár a gyerekek ebben a korban megbízhatóak szoktak lenni, a felnőtteknek mindig ellenőrizniük kellene, hogy a háziállatoknak van ételük és vizük, hogy tiszta-e a ketrec vagy az akvárium. A gyerekek szívesen vesznek részt pl. a kutya kiképzésében, ahol ők is sokat tanulnak.

14-17 év
A tinédzserek akkor is hajlanak arra, hogy megfeledkezzenek a háziállatukról, ha hetekig könyörögtek érte. Ebben a korban olyan állat javasolt, amelyik addig sündörög a tini körül, amíg végre enni kap. Azt azonban tudnunk kell, hogy amikor tinédzserünk néhány év múlva elköltözik otthonról, a kutya vagy a cica várhatóan velünk marad. A másik lehetőség tizenévesünknek az akvárium, vagy a madarak tartása, ekkor figyeljünk, nehogy a bulizós időszakokban éhen haljon szegény állat,  mint például a tavaszi szünetben.